JalanKitaBersama

"Katakanlah(Muhammad), 'Inilah jalanku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan yakin, Maha Suci Allah, dan aku tidak termasuk orang-orang musyrik'"
(Yusuf:108)



Ini Cerita S.A.Y.A part 1

Friday, November 20, 2009
salam kpd akhwat fillah... haha~ baru je sehari, tapi dah rasa rindu gler...~

hebatnya ukhwah yg Allah dah cipta utk kita. skang ni saya nk kongsi sedikit cerita bersama2 anda semua.


seperti yg sedia maklum, smlm merupakan 1 sejarah buat diri sy yg harus balik sorang2 ke mesia. so, ade la mcm2 perkara yg sgt memberi tarbiyah buat diri hamba ini
.

saat dalam taxi

masa ni memang mengaplikasikan pergantungan penuh kpd Allah. alhamdulillah sebab perjalanan selamat n Allah kirimkan seorang pak cik taxi yg baik kpd sy.

saat di BANDARA a.k.a AIRPORT

m
asa ni dah start rasa sunyi sbb xde kwn n hanya ada bbrp org je perempuan yg ada dlm airport tu.. so, sy pun amik port kt luar(smoking area) utk baca buku yg baru dibeli-Robohnya Dakwah di Tangan Dai'e oleh Fathi Yakan. time ni mmg xde lagi orang2 yg bergelar lelaki lepak kat situ. tp bbrp minit lepas tu, ade la sorg omputeh ni yg nk merokok kt situ. nasib baik jarak sy n dia sgt jauh. so, xde la akan bau busuk asap rokok yg dia hisap tu. masa ni dah asyik dgn buku yg sedang dibaca tu... bessttttttttttttt...!!

check in

1 perkara yg paling x dijangka berlaku. alhamdulillah sbb sy di antara org yg awal2 meng check in kan diri. seperti mana yg anda sedia maklum, sy ade 3 bagasi yg amat berat2 belaka. sampai2 je kat tmpt tu, mbak tu tny ada brapa bagasi. sy pun menjawab, 'dua'. pastu mula2 letak 1 je luggage yg plg besar. haaa.. berat dah 18kg!! pastu letak yg 1 lagi... fuhhh!!! jadi 28.9kg!!!! ape nak buat ni??? sy tgk je reaksi mbak tu.... aik?? xde apa2 pun yg berlaku. mbak tu rileks2 je.. tak mintak bayaran pun. alhamdulillah.... Allah tlg hamba-hamba yg menolong agama-Nya.

saat BOARDING

e
rkkk!!! dlm hati berkata, "betul ke aku dah nak balik umah ni?? keje kat jakarta byk lagi.. waaarrghhhh!!!!". masa tgh duduk2 tu, sempat sambung baca buku pak cik fathi tu lagi. pastu dengar kuliah subuh sket kat TV yg ada dlm tmpt boarding tu.

dalam FLIGHT

r
asa cam terkejut gler sbb flight ni sangatttttttttttttttttt besar!! ramai gler omputeh! pastu ade selimut n bantal skali. alhamdulillah.. dapat dok di tepi tingkap lagi!!! (benda yg plg favourite)


n alhamdulillah jugak dpt dok kat sebelah mbak (kakak), bukannya mas (abang). sblm masuk tu mmg dah doa byk2 spy sy x dok kat sebelah mas2. bbrp minit lepas flight jln, tibe2 sy tertdo. sy pun x sedar bila sy mula memejamkan mata. buka2 je mata, makanan dah nak dihidangkan. saya pun makan la sket. yg penting, orange juice!!!

lepas je makan, sy nampak awan yg cantik2 belaka. subhanallah... pastu teringat plak yg sy tak baca ma'thurat lagi. so, cepat2 la baca... bukan bc dgn cepat2.. hehehe~

lepas tu.. sambil2 tgk awan lagi, sy teringat psl buku tauhid zindani. sungguh jauh jarak sy dgn bumi. luasnya langit ni! rasa nak sgt2 jumpa ALLAH!! teringat kat kak fadhilah sebab mlm tu kan kita bercerita tentang kita akan jmp Allah dlm keadaan cmner masa di akhirat nnt? teringat jugak dgn firman2 Allah yg suruh kita berpikir bila tgk penciptaan-Nya.





(al-Imran:190-191)

masa ni jugak teringat kat ruz n mila.

masa ni jugak sy terpikir psl penciptaan takdir Allah utk sy. tiba2 air mata mengalir... perasaan bercampur2. sy bersyukur sbb Allah pilih sy utk berada dlm jalan ni. sama2 berlari bersama2 sahabat2 yg lain utk menyampaikan agama-Nya. rasa bersyukur sbb diberi kefahaman utk memahami agama-Nya. rasa bersyukur jugak sebab diberi aqal yg sempurna utk berpikir. thank u ALLAH!!

di KLIA

m
asa ni dah cuak2 ayam sket sbb kalau turun kat KLIA, sy x reti nak gi amik luggage. masa ni teringat kat fina07. dia pernah kate, "akak turun je.." haaa?? nak turun kat mana?? tanpa melengahkan masa, sy pun bertny kt kakak yg bertugas di information counter tu. kakak tu suruh naik aerotrain dlu. so, sy pun ikut la apa yg dia cakap...

alhamdulillah.. ALLAH permudahkan perjalanan.. akhirnya sy dah jumpa tempat luggage reclaim tu. hehehe~ mmg betullllllllllllllllllll kate fina.... "akak turun je...."(kita kena turun lepas naik aerotrain rupanya!!! fina x bagitahu psl aerotrain kat akak!)

sampai je kat tmpt luggage tu, tibe2 teringat nak call sister yg telah diamanatkan oleh kak azwa utk jmpt sy. sy pun call aisyah. tp dia tak angkat. pastu call la ibu pulak.

saya: salam... bu, alhamdulillah... along dah sampai kat KLIA ni. skang tgh amik luggage. bu, tp along tak terus balik umah ye. along nak gi umah sister jap. nak anta brg.

ibu: alhamdulillah.. haa.. ok2... xpe la long. nanti dia hantar along gi pudu ke?

(dlm hati, "aikk?? aku x pernah pun sebut term 'sister' kat ibu. cmner ibu bleh detect ye?")

saya: oowwh.. nanti dia hantar along kat komuter ukm sbb umah dia kat situ. xpe kan bu?

ibu: alhamdulillah.. kalau mcm tu tak ade la risau sgt ibu.. ade juga orang nak amik along kat sana. ok nak, balik elok2 ye. nanti ibu susuh alip stand by utk jemput along kat btg kali.

saya: ok bu.. wassalam~

dalam hati... saya bersyukur yg teramat sgt! saya selalu terpkir. aku takde kat rumah utk mendidik ibu, abah n adik2 tentang kehidupan muslim yang sebenarnya. yg aku mampu ialah menitipkan Allah kpd mereka utk menjaga mereka, memelihara mereka, memberi mereka kefahaman tentang agama-Nya. hanya Allah yg sebaik2 PENJAGA. Allah yg MAHA MENJAGA hamba-Nya dgn penuh kasih sayang hingga mengalahkan kasih sayang saya kepada mereka semua.

(mungkin konsep ni boleh jugak kita apply kat orang2 yg kita sayang di luar sana, yang jauh dgn kita. n insyaAllah konsep ni akan sy apply jugak kat adik2 usrah sy yg telah ditinggalkan ke kak ekin mereka)


10 comments:

{ a kl citizen } at: November 20, 2009 at 9:56 PM said...

assalammualaikum

dah selamat sampai ya...
cuma tertanya2 , camana bawak bagasi besar dalam komuter tu?

{ hans } at: November 21, 2009 at 10:58 PM said...

alhamdulillah
baik betul ekau nih
thanks yer singgah blog gua

{ at-toriQ } at: November 21, 2009 at 11:36 PM said...

Salam.
jzkk for this post
nak nangis pun ada.
Alhamdulillah.

moga Allah lembutkan hati mereka di sana.
hati ibu,ayah dan keluarga tercinta.

tidak mudah utk memahamkan
dan tidak mustahil, bukan?

moga Allah permudahkan segala urusan
ameen

salam ukhwah dari canada
=)

{ cikTi } at: November 22, 2009 at 5:42 PM said...

jauh betul prjalanan

{ NuRhAnIsAhSaFiAnShAhNuM } at: November 24, 2009 at 6:24 PM said...

salam ziarah..
best baca cerita ni..
jemput2la singgah ye.. ;)

{ SiNaR cAHaYa pErtAma } at: November 24, 2009 at 7:51 PM said...

salam ukhwah dari kejauhan!
:)
jzkl ats perkongsian!!

Allah sebaik-baik penjaga~

{ Zarith Shafie } at: November 25, 2009 at 3:49 PM said...

salam ukhwah.
jzkk for "singgah"ing to my blog. moga sama2 kita terus di jalan ini.
insyaAllah

{ BUJANG SUSAH } at: November 26, 2009 at 3:49 PM said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila
klik disini.

Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

{ Zinnirah Abrar } at: November 29, 2009 at 2:03 PM said...

salam ukhti =)
saya suka baca entry ukhti...teruskan menulis ye...=)
salam ukhuwah dr new zealand

{ tOmeY } at: November 29, 2009 at 6:45 PM said...

salam kepada semua penziarah...

jzklh khair kerana sudi baca entry saya ni.

dalam proses belajar untuk bercerita.

nak menjawab persoalan kl citizen..

-cara2 nak bawak bagasi tu senang je.. gunakan segala kekuatan yg Allah dah beri pada kita. kalau kat jakarta, kita boleh mntk tlg/upah org utk bawakkan. tp kalau di malaysia, tak de pun orang2 yg akan bantu kita.. cuma bantu tengok je.. hehe~