JalanKitaBersama

"Katakanlah(Muhammad), 'Inilah jalanku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan yakin, Maha Suci Allah, dan aku tidak termasuk orang-orang musyrik'"
(Yusuf:108)



Ini Cerita S.A.Y.A Part 2

Sunday, November 29, 2009


di RUMAH

masa ni tak ade apa sgt yg berlaku. tapi masa lepas makan mlm, sy, ibu n abah borak2 kat dapur. seperti biasa.. tiba2 abah pulak yg tanya pasal usrah.

abah: along, ustaz yang selalu bawak usrah tu ade permit mengajar tak long?

sy: mesti la ade bah..

abah: haaa.. abah nak tau, macam mana ust tu boleh kumpulkan ramai2 utk buat usrah..? dlm usrah along ade berapa orang?

sy: (aikkk..?? sejak bila plak aku pernah terangkan kat abah psl sistem usrah ni? fenin2~ Allah yg ajar kat abah kot,..) hehe~ usrah along ade 15org bah. haa.. cara nak kumpulkan org utk join usrah ni senang je.. abah tau kan maksud usrah?

abah: yg tu abah tau... (dlm hati, cmner abah bleh tau??)

sy: usrah tu dr perkataan arab yg mksdnya keluarga. so, bila dlm rumah along dah ade 15org, along kena la carik mana2 orang lagi yg nak join. orang tu pulak akan ikut usrah dgn kami2 yg 15org ni. abah faham kan?

abah: oowwhh.. maksdunya usrah tu nnt akan jd besar la... ramai org akan join? bleh buat dlm dewan orang ramai?

sy: aik?? abah ni.. dlm 1 usrah x boleh ramai2... kalau dah ramai2 cmtu, namanya ceramah la bah.. hehe~

abah: kenapa x boleh buat cmtu pulak? n kenapa kena wat group kecik2 je..? along selalu buat usrah kat mana?

sy: kena wat cmtu sbb kita nak buat usrah yg terfokus.. skang ni kan kita nak ajarkan islam kat semua orang. masa zaman Nabi dulu pun, nabi buat cmtu bah.. abah ingat tak masa zaman dakwah Nabi secara rahsia..? time tu Nabi buat usrah kat Rumah al-Arqam. kat situ la tmpt org
masuk islam, belajar psl islam. along pun buat usrah kat umah. n kadang2 kami kuar la jugak.

abah: ooowwhh.. ok

alhamdulillah... abah bertambah faham

1 comments:

{ husna afifi } at: November 30, 2009 at 4:05 PM said...

aku: than, sampai bile kite nak usrah yg 15 org je ni?
bile kite nak smpai maratib amal yg atas skali?
khalifah?
daulah islamiah?
bile sume tu?