JalanKitaBersama

"Katakanlah(Muhammad), 'Inilah jalanku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan yakin, Maha Suci Allah, dan aku tidak termasuk orang-orang musyrik'"
(Yusuf:108)



Sweetnya!!

Tuesday, October 12, 2010
Dan tidakkah engkau (Muhammad) berada dalam suatu urusan, dan tidak membaca suatu ayat Al-Qur'an serta tidak pula kamu melakukan sesuatu pekerjaan, melainkan Kami menjadi saksi atasmu ketika kamu melakukannya. Tidak lengah sedikit pun dari pengetahuan Tuhanmu biarpun sebesar zarah, baik di bumi ataupun di langit. Tidak ada sesuatu yang kecil dan yang lebih besar daripada itu, melainkan semua tercatat dalam Kitab yang nyata (Lauh Mahfuz) Yunus:61

Baca ayat ni tadi sewaktu tadabbur

Tak tau kenapa tiba2 malam ni KITA tetiba emosi, emosi baca ayat ni

Terasa kasih sayang Allah dalam setiap bait perkataan,

Perkataan

Bukan semata ayat

Allah melihat kita baca Al-Qur'an - terbayang ibu tengah memandang KITA dengan penuh kasih sayang sewaktu baca muqaddam

Tapi bukan setakat tu je...Allah perhati kita makan, kita tersenyum, kita bersedih, kita berfikir, kita solat, kita berdoa, kita baca buku bla..bla..bla..

Seronoknye..!!!^ ^ (tak ke??)

Ada yang perhati kita selama ni..ada yang prihatin kat kita selama ni...ada yang care kat kita selama ni...

Fitrah manusia yang mahukan perhatian

Allah perasan je kalo kita terkecik hati kat seseorang, walaupun seseorang tu ada depan mata (tapi dia tak perasan pun kita kecik hati). Allah perasan je kita tengah gembira meraikan sesuatu... Allah perasan je kita tengah letih... Allah perasan je kita tengah menderita... Allah perasan je kita....

Terkadang kita sembunyi dari semua orang, walaupun sebenarnya kita membuak2 nak kongsi ngan orang lain. Sebab kita takut....takut dengan respon yang diberi, takut tersalah langkah...
Dan tak semua org tau apa yg kita sedang rasakan sekarang

Tapi Allah, kita tak bagitau pun, Dia da sangat faham.
Dan Dia pasti menjawab panggilan kita
Dan pasti jawapanNya Maha Adil, Maha terbaik utk kita

Jadi, sape yang lagi best? Best utk kita ngadu, best utk kita bercerita, best utk kita...dot.dot.dot
Yang da tahu dan sangat care kita??
Atau kah Yang kita nak kongsi tapi respon belum tentu memuaskan perasaan kita...??

Terasa kasih sayang Allah dalam setiap bait perkataan,

Perkataan

Bukan semata ayat

Syafaqah

Allah nak selamatkan dari tempat yang buruk, busuk, jijik!!

Dia nak kita berhati-hati setiap zarah
sebab Dia perhatikan setiap zarah

Dia nak kita berhati-hati memijak duri dalam perjalanan menuju destinasi pasti-seperti pak Umar AsSiddiq ckp, Dia tak nak kita tercemar
Kotor dgn jahiliyah dunia

Baik nya Allah!!
Sweet nya Allah!!
Best nya Allah!!

7 comments:

Anonymous at: October 12, 2010 at 4:07 PM said...

Assalamualaikum,.
kalau ada buatng like saya nak like artikel ni,hehe..

sweetnya Allah..Allah menyayangi kita..:)

{ LiTtLe SoLdieR oF aLmiGhTy } at: October 12, 2010 at 5:29 PM said...

saya amek one paragraph for status kat FB.. suka sangat!!!

Allah perasaan je kalo kita terkecik hati kat seseorang, walaupun seseorang tu ada depan mata (tapi dia tak perasan pun kita kecik hati). Allah perasaan je kita tengah gembira meraikan sesuatu... Allah perasaan je kita tengah letih... Allah perasaan je kita tengah menderita... Allah perasan je kita....

{ [ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ } at: October 13, 2010 at 1:38 PM said...

Allah perasaan ke perasan?
cm ade kofius kt situ bile ai baca..em..maaf kl silap

Allah tu maha melihat,maha mendengar dan maha kaya kan..

Anonymous at: October 17, 2010 at 4:39 PM said...

sgt2 sweet!! :D

owh ya, just nak tau ayat yg kat atas 2 dr surah ape & ayat berape? tq~

keep spreading the truth. :))

Anonymous at: October 17, 2010 at 4:46 PM said...

yess, dah jumpa!

dalam surah yunus, 10:61

:)

{ Kita } at: October 19, 2010 at 7:21 AM said...

salam alaik semua... =)

Anonymous 1: Allah Ar RAhman ArRahim. KITA pun LIKE juga. hehe

LiTtLe SoLdieR oF aLmiGhTy: Jom mencontohi Dia yg penuh kasih sayang. Sebarkan kasih sayang Dia pada yg belum merasai. ^ ^

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ: tak perasaan. nasib baik.jzkk!!

Anonymous 2: alhamdulillah da jumpa. maaf lambat respon. inshaAllah dalam AQ banyak ayat2 cinta DIA. jom korek...

JZKK sume yg baca. terus terang KITA rasa sangat bersyukur baca komen2 yg ada. semoga Allah merahmati antum semua. ambil faedah, jaga dgn baik dan sampaikan lah walau sepatah ayat.

Allahu a'lam

{ Kita } at: January 7, 2011 at 7:25 PM said...

lama tak singgah di sini